Wat heb ik nodig bij de notaris?

14 april 2020 - Leestijd: 4 minuten

Weet je nog niet precies wat je nodig hebt bij de notaris, kijk dan in onderstaande tabel voor de meest voorkomende situaties en wat voor dienst daar bij hoort. Hieronder worden bijvoorbeeld vragen uitgelegd als: Wat is een samenlevingscontract? Waarvoor heb ik een verklaring van erfrecht nodig? Wat zijn de kosten voor de oprichting van een BV? Kan ik ook 's avonds terecht bij de notaris voor het oversluiten van mijn hypotheek?

Alle mogelijke situaties op een rij

Soort akteSituatie
SamenlevingscontractIn een samenlevingscontract maak je onderling afspraken. Wie betaalt wat? Wat delen we wel en wat delen we niet. Door het sluiten van een samenlevingscontract word je ook fiscaal partner voor de Inkomtenbelasting. Ook voor je pensioen is een samenlevingscontract belangrijk. Er zijn grote verschillen met het geregistreerd partnerschap, maar ze worden wel vaak met elkaar verward. Vraag informatie bij een notaris die bij je past.
Huwelijkse VoorwaardenPer 1 januari 2018 is het huwelijksvermogensrecht veranderd. Soms is het nog belangrijker om huwelijkse voorwaarden. Soms is het niet meer nodig. In huwelijkse voorwaarden leg je vast welke afspraken voor jullie gelden tijdens het huwelijk, bij uit elkaar gaan en bij overlijden. Huwelijkse voorwaarden zijn zelden standaard, laat je goed informeren.
TestamentIn een testament bepaal je wie er van je erft bij overlijden. Daarnaast wijs je iemand aan die je nalatenschap afwikkelt (de executeur). Testamenten kunnen standaard zijn, maar er worden ook veel maatwerktestamenten gemaakt.
Levenstestament / Algemene VolmachtWie mag jouw belangen behartigen als je dat zelf niet meer kunt? Dat leg je vast in een levenstestament. Het kan gaan om bankzaken, medische zaken of je onderneming. Je kunt heel veel regelen in dit document, maar na overlijden geldt het "gewone" testament.
Verklaring van erfrechtIn een verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn van iemand die is overleden. Ook staat er in of de erfgenamen de erfenis willen aanvaarden. Een notaris stelt de verklaring op en brengt kosten in rekening. Als de verklaring ingewikkelder is of er meer erfgenamen zijn, zal het tarief hoger zijn.
Huis + HypotheekEen huis kopen! Spannend. Je hebt dan ook een notaris nodig. De notaris maakt de leveringsakte, dat is de akte waarmee je eigenaar wordt. Daarnaast maakt de notaris meestal ook een hypotheekakte. Omdat de meeste mensen geld lenen voor de aankoop van een huis, wil de bank in ruil daarvoor zekerheid. Dit kan door middel van het hypotheekrecht.
Hypotheek oversluitenDe rente is laag, dus veel mensen willen de hypotheek oversluiten. De oude inschrijving vervalt en er wordt een nieuw hypotheekrecht ingeschreven. De notaris regelt de financiële zaken, zoals de aflossing van de oude lening en hij zorgt dat de hypotheekrechten goed staan ingeschreven bij het kadaster.
Huis kopen zonder hypotheekHeb je geen hypotheek nodig, maar ga je wel een huis kopen? Dat is goed nieuws.
KoopovereenkomstAls je een huis koopt zonder makelaar heb je nog wel een koopovereenkomst nodig. De notaris kan ook een koopovereenomst voor je opstellen. Op onze site kun je een offerte opvragen voor het opstellen van de koopovereenkomst
Aangifte erfbelastingNa het overlijden van een dierbare moet er vaak aangifte worden gedaan voor de erfbelasting. Veel mensen vinden erfbelasting niet eerlijk. Die discussie gaan we niet aan, maar een deskundig ingevulde aangifte kan wel erfbelasting besparen.
Oprichting BVEen BV kan veel narigheid voorkomen. Wil jij ook een BV, laat je dan goed informeren en vraag vooraf informatie aan. Soms is het beter om direct twee BV's op te richten.
Stichting oprichtenGeen land kent zoveel stichtingen als Nederland. We doen met z'n allen veel voor het goede doel. Vaak in de vorm van een stichting. De stichting wordt opgericht bij notariële akte. Je kunt een stichting ook voor andere zaken gebruiken, bijvoorbeeld om vermogen in te bewaren.
Legaliseren document notarisAls je een document moet legaliseren heb je een notaris nodig.
Akte van VerdelingAls je uit elkaar gaat en samen een woning hebt dan moet je die verkopen of verdelen. Wil een van de partners blijven wonen dan heb je een akte van verdeling nodig. In de akte van verdeling staat welke partner de woning overneemt en wat die daarvoor moet betalen.
Algemene OfferteWeet je niet welke dienst je nodig hebt? Of staat jouw dienst er niet bij? Kies dan voor de "Algemene Offerte". Omschrijf je situatie zo duidelijk mogelijk. Hoe beter de notaris weet wat hij moet doen, hoe beter de notaris je kan helpen.

Laatst gezocht:

    Ook interessant: