Huis kopen met een schenking

8 april 2018 - Leestijd: 3 minuten

Huis kopen met een schenking

Als je een huis wilt kopen kom je er achter dat dit in veel steden niet eenvoudig is. De huizenprijzen stijgen en er is veel belangstelling voor woningen. Daarnaast is de rente laag, maar de banken zijn wel kritisch aan wie ze geld uitlenen. Dit alles zorgt ervoor dat het lastig is om een huis te kopen.

“Fijn! Een schenking , maar zorg wel dat je de regels kent!”

Er zijn echter ook heel veel mensen die geld over hebben. Die kunnen dit geld schenken. Normaal als er wordt geschonken moet er schenkbelasting worden betaald. Hoeveel schenkbelasting moet worden betaald vind je op de site van de belastingdienst. Er is echter een belangrijke uitzondering. Indien geld wordt geschonken voor de aankoop van een woning dan geldt er een vrijstelling tot € 100.000. Er moet dan wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Voorwaarden grote schenking (jubelton)

De belangrijkste voorwaarden vind je hierna:

  • In 2018 is het bedrag wat ouders belastingvrij kunnen schenken voor de financiering van een huis € 100.800,-.
  • Ook anderen dan ouders, mogen schenken tot een bedrag van deze € 100.800! Dit mag dus ook een oom, tante, vriend of vriendin zijn.
  • Voorwaarde is wel dat je als ontvanger niet ouder mag zijn dan 40 jaar. Is je partner nog geen 40 maar jij wel? Dan is de schenking ook vrijgesteld van schenkbelasting.
  • Je kunt maar één keer per leven het bedrag van dezelfde schenker ontvangen. Weet je meer mensen te vinden die € 100.000 aan jou willen schenken, dan mag dat wel belastingvrij.

Schenking: Alleen voor aankoop?

De schenking hoeft niet alleen gebruikt te worden voor de aankoop van een eigen woning. Het mag ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld de aflossing van een schuld die al bestaat. Dit moet dan wel een schuld zijn op een (eigen) woning. Er zijn nog een paar kleine uitzonderingen. Deze worden in dit blog niet behandeld.

Verplicht via de notaris?

Het doen van de schenking hoeft niet verplicht via de notaris. Bij de aankoop van een huis gebeurt dit wel vaak. De schenker stort het geld dan rechtstreeks op de rekening van de notaris. Afgesproken moet dan nog worden wie de aangifte voor de schenkbelasting doet. Er zijn wel een paar redenen waarom het wel goed is om de schenking via de notaris te laten verlopen.

Waarom schenken via de notaris

Hierna volgen een aantal redenen:

  • De notaris zorgt dat je aan de voorwaarden voldoet. Je wilt achteraf natuurlijk geen aanslag van de belastingdienst omdat je de voorwaarden niet correct hebt toegepast.
  • De notaris zorgt ervoor dat de voorwaarden zo worden vastgelegd dat er in de toekomst geen discussie over ontstaat.
  • De notaris neemt een uitsluitingsclausule op. Dit betekent dat de schenking alleen voor de ontvanger is, en niet voor de partner. Bij een echtscheiding is deze bepaling van groot belang.

Geldlening en hypotheekrenteaftrek

Een andere optie is om een geldlening af te sluiten bij je ouders. Voor deze geldlening wordt dan hyptheek gevestigd. De rente is dan aftrekbaar. Je hebt dan dus wel hyptheekrenteaftrek. Je ouders maken daarnaast rendement. Ze ontvangen immers rente. Aan het einde van het jaar kunnen ze goed voor je zijn en je de betaalde rente teruggeven. In 2018 is de vrijstelling dan € 5.363. De belastingdienst betaalt dan als het ware mee! Nadeel is dat je nooit zeker weet of je (schoon)ouders het bedrag ook daadwerkelijk jaarlijks gaan schenken. Ook zou je een regeling moeten treffen voor het geval je ouders overlijden. Een mooie mogelijkheid dus, maar wel een om over na te denken!

Notariskosten akte van schenking

Via www.eengoedenotaris.nl kun je de tarieven van notariskantoren vergelijken. Vul de vragenlijst in en ontvang binnen drie werkdagen offertes van notarissen in jouw regio.


Nu actie ondernemen: