Koopovereenkomst: hoe nu verder?

8 december 2017 - Leestijd: 3 minuten

Koopovereenkomst: hoe nu verder?

Je hebt al een hele tijd huizen gekeken. Eerst vooral op Funda.nl of via de Funda App, daarna natuurlijk in het echt. Je bent nu op het punt beland dat jij en de verkoper het eens zijn geworden over de koopsom en de andere voorwaarden. Als je verstandig bent heb je een notaris gevraagd om het koopcontract na te kijken. Als het koopcontract is getekend mag je de notaris gaan kiezen als koper. Natuurlijk wacht je nog wel de drie dagen bedenktijd af. Soms geeft de (verkoop) makelaar advies over de keuze voor de notaris, maar je mag altijd zelf kiezen en vergelijken. In dit artikel kun je lezen wat de vervolgstappen zijn. Koopcontract getekend: wat nu?

Notaris kiezen

Een notariskantoor biedt juridische diensten aan. De notaris werkt in het familierecht, in het vastgoed en in het ondernemingsrecht. Hierna wordt aandacht besteed aan de diensten van de notaris op het gebied van vastgoed. Je hebt een notaris nodig om vastgoed (meestal een huis) te kopen. Ook als je appartement koopt, een erfpachtsrecht of een opstalrecht dan gaat dit via de notaris.
Koop je een appartement? Dan is het goed om het blog over notariskosten appartement te lezen, ook het artikel over kadasterkosten is het lezen waard.

Notaris stelt koopovereenkomst op

In het artikel: Koopovereenkomst door notaris lees je waarom het een goed idee is dat de notaris de koopovereenkomst opstelt. Wil je direct een offerte opvragen voor het opstellen van een koopovereenkomst, vraag dan offerte koopovereenkomst.

“Wie betaalt bepaalt, maar soms niet.”

Wie mag de notaris kiezen?

Je mag zelf als koper een notaris kiezen. Vaak wordt een woning kosten koper (k.k.) verkocht en dat betekent dat de koper de kosten van de notaris betaalt. Wie betaalt bepaalt in principe. Dit kan echter soms anders zijn. Hierna vind je enkele uitzonderingen.

Soms bepaalt de verkoper wie de notaris zal zijn voor de akte van levering. Dit gebeurt vaak bij nieuwbouwwoningen. De projectontwikkelaar of gemeente heeft dan een projectnotaris aangewezen. Die notaris gaat alle akten tekenen in dit project. Voor de projectonwikkelaar is dit makkelijker. Ook in andere gevallen kan het zo zijn dat jij niet zelf de notaris mag kiezen. In de praktijk zien we dit wel eens bij woningbouwverenigingen, grote verkopers en als je het zelf zo afspreekt in het koopcontract. Laat je echter niet op kosten jagen: als jij betaalt, mag jij ook bepalen.

Hypotheekakte

Je mag dan wel niet altijd zelf de notaris kiezen voor de akte van levering, bij de hypotheekakte mag dit wel altijd. De hypotheekakte en de leveringsakte hoeven niet bij dezelfde notaris te worden getekend. Het kan goed zo zijn dat je hiervoor een andere notaris kiest. Het is dan goed om offertes aan te vragen. De notarissen gaan dan, ieder op het eigen kantoor, de akte tekenen. Soms scheelt dit veel geld. Als het verschil minimaal is, is het handiger om het bij dezelfde notaris te tekenen.

Koopcontract getekend?

Voordat je het koopcontract tekent mag je een notaris aanwijzen. Wij adviseren om offertes aan te vragen voordat je kiest. Dit kan behoorlijk schelen, qua notariskosten. Je kunt notarisoffertes aanvragen voor Huis & Hypotheek, een appartement valt hier ook onder.


Nu actie ondernemen:


Laatst gezocht:

    Ook interessant: