Notariskosten Testament

8 mei 2021 - Leestijd: 8 minuten

Notariskosten Testament

Direct kosten testament vergelijken

Wat kost een testament?

Dat is een lastige vraag. Het is een beetje dezelfde vraag als: wat kost een auto? Het hangt er vanaf.

  • Wil je een uitgebreid testament?
  • Wil je veel erfgenamen?
  • Neem je veel legaten maken?
  • Wil je een of meerder gesprekken?

Is jouw situatie bijna gelijk aan de situatie van veel anderen? Of is het complex? Bij complex kun je denken aan: is er veel of weinig vermogen, heb je kinderen uit meerdere relaties en wat zijn je wensen. Eenvoudig is het vaak als je voor het eerst gaat samenwonen of als je getrouwd bent en je kinderen hebt.

Al dat soort zaken maakt uit voor de vraag of testament kost. Je hebt daarom testamenten van € 250,-, maar ook van € 1500,-!

Verschil Testament en Levenstestament

Er is een groot verschil tussen het testament en het levenstestament, lees meer in ons artikel: verschil testament en levenstestament. Soms wordt gedacht dat een levenstestament een aanvulling is op het gewone testament, maar dat is een misverstand. In een testament worden alleen zaken geregeld rondom overlijden. Een levenstestament geldt juist voor overlijden, en is niet meer geldig na het overlijden.

Notaris voor testament direct vergelijken

Op onze site kun je direct notarissen vergelijken in heel Nederland. Je kiest je plaats en vervolgens komen alle notarissen in jouw regio naar voren. Op onze site worden notarissen niet alleen op kosten vergeleken maar juist ook op heel veel andere criteria. Zo kijken wij ook of notarissen snel reageren op aanvragen en of een notaris lid is van een specialistenvereniging in het notariaat.

“Een testament opstellen bij een goede notaris kan een heel goed idee zijn.”

Wat staat er in mijn testament?

In het testament bepaal je wie je erfgenamen zijn. Erfgenamen zijn degenen die van jou erven. Vaak zijn dit een partner of kinderen, maar niet iedereen heeft een partner of kinderen. En er zijn natuurlijk ook mensen die een kind niet als erfgenamen willen benoemen. In dat geval kun je je kind onterven. Ook kun je in een testament zogenaamde legaten opnemen. In die legaten bepaal je dat een deel van de erfenis naar een bepaalde persoon of instelling gaat. Je kunt bijvoorbeeld bepalen dat je wenst dat een geldbedrag naar een goed doel gaat. Ook kun je opnemen dat je wil dat je inboedel toekomt en een van de erfgenamen. Ook de benoeming van een executeur is een belangrijk onderdeel van het testament. Een executeur is namelijk degene die jouw nalatenschap afwikkelt.

Enkele tips!

  1. Wie moeten je erfgenamen zijn? De wet zegt: wanneer je kinderen hebt of een partner, zijn zij de erfgenamen volgens de wet. Zijn die er niet dan erven de ouders, broers en zussen. Je mag afwijken bij testament. Als je samenwoont is je partner niet automatisch je erfgenaam. Dan moet je dus wel een testament opstellen. Let dus goed: heb ik wel een testament nodig? Lang niet iedereen heeft een testament nodig.
  2. Een testament kan meer of minder uitgebreid zijn. Zo kun je:
    • een executeur benoemen (dit is iemand die je nalatenschap afwikkelt),
    • een voogd benoemen (iemand die voor je kind zorgt totdat het kind 18 jaar oud is)
    • een bewindvoerder benoemen (die met je kind meekijkt op financieel gebied totdat het kind bijvoorbeeld de leeftijd van 23 jaar heeft bereikt). Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om allerlei wensen en fiscale bepalingen op te nemen in jouw testament.
  3. Officieel gelden er nog steeds maximumtarieven. De maximumtarieven zijn ruim, veel notarissen brengen minder in rekening.
  4. Op onze site worden u een aantal vragen gesteld voordat u de offerte ontvangt: op deze manier krijgt u een juiste offerte en geen “vanaf – prijs”. U kunt op de site een paar notarissen in uw regio selecteren, van wie u vervolgens een offerte voor een of twee testamenten ontvangt.
  5. Steeds meer notarissen specialiseren zich in een of meer rechtsgebieden. Notarissen die zich hebben gespecialiseerd in het maken van ingewikkelde testamenten hebben zich verenigd in de EPN. Dit zijn de estate planners in het notariaat. U kunt ervoor kiezen om een notaris te zoeken die bij deze vereniging is aangesloten.
  6. Biedt de notaris een gratis adviesgesprek aan aan? Vraag dit vooraf. Lang niet iedereen heeft een testament nodig en dan is het wel zo prettig dat je geen onnodige kosten maakt.

Testament zonder notaris

Je kunt een testament niet opstellen zonder notaris. Een document dat jezelf schrijft en ondertekent is niet geldig als testament. Je kunt wel een codicil maken. Daarin kun je bepaalde goederen nalaten iemand. Een codicil moet handgeschreven zijn, ondertekend zijn, en de datum waarop het is opgesteld op het document staan.

Ontwerp ook geldig?

Soms wordt gedacht dat een (ontwerp) akte ook geldig is, maar dat is onjuist. De akte is pas geldig na ondertekening. Op deze website staat meer informatie over de ontwerpakte of conceptakte.

Notariskosten wijzigen testament

Soms wil je een kleine wijziging maken in het testament. Je wilt bijvoorbeeld je voog wijzigen, je wilt erfgenamen extra benoemen of je wilt juist iemand uit je testament verwijderen. Dat wil dan nog niet zeggen dat dat je een heel nieuw testament hoeft te worden opgesteld. Je kunt er dan voor kiezen om je testament aan te vullen, waarbij de rest van het testament in stand blijft. Over het algemeen zal het wijzigen van het testament veel goedkoper zijn dan het opstellen van een geheel nieuw testament.

Mag ik mijn testament wijzigen bij een andere notaris?

Ja, dit mag. Vaak wordt de wijziging van een testament gedaan door de notaris die het orginele testament heeft opgesteld. Nu kan het zo zijn dat die notaris met pensioen is of dat je liever voor een andere notaris kiest. Dat is je eigen vrije keuze. Je mag dus ook je testament aanpassen bij een andere notaris dan die het oorspronkelijk heeft opgesteld.

Testament online opstellen

Steeds meer zaken worden online geregeld. Veel mensen willen ook testament online regelen. Er zijn verschillende websites die de voorbereidende werkzaamheden online aanbieden. Het ondertekenen van de akte moet echter altijd in bijzijn van de notaris gebeuren. De notaris en jij ondertekenen allebei de akte. Dat kan dus niet online of digitaal.

Testament via de HEMA

Een van de online aanbieders is de HEMA. Daar kun je een vragenlijst invullen die dan vervolgens aan de notaris bij jou in de buurt wordt aangeboden. Die notaris maakt de akte en dan maak je een afspraak om de akte te ondertekenen. Dit werkt alleen voor standaardtestamenten. De vraag is wel, of dit wel zo goedkoop is. Over het algemeen zijn er duurdere notariskantoren aangesloten bij de HEMA.

Notariskosten testamenten aftrekbaar?

Een veelgevraagde vraag aan een notaris is: zijn de notariskosten voor een testament aftrekbaar? In een eerder artikel hebben we uitgebreid over aftrekbare notariskosten geschreven.

Notaris in dorp of stad?

Veel mensen op onze site zoeken naar de notaris een grote stad, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven of Den Haag. Natuurlijk zijn ook alle andere steden en dorpen in Nederland goed vindbaar, via het zoeken van een notaris.

Eerst gratis gesprek met de notaris over mijn testament?

Voordat je een notaris opdracht geeft voor het opstellen van een testament, wil je misschien wel eerst kennismaken. Veel notarissen bieden een gratis gesprek aan. Hiervan kun je gebruik maken, zodat je je vragen kunt stellen, en vervolgens kunt bepalen of je deze notaris opdracht wilt geven voor het opstellen van jouw testament.

Op onze site worden notarissen vergeleken. Je kunt bij ons een notaris selecteren die ruime openingstijden hanteert, die goede beoordelingen op internet heeft en waar een digitale bespreking ook tot de mogelijkheden behoort. Zo vind je altijd een notaris die bij jouw situatie past.


Nu actie ondernemen:


Laatst gezocht:

    Ook interessant: